TIPS BERCUTI KE KUNDASANG & KK

10 TIPS BERCUTI KE KUNDASANG
1.Ambil flight awal ✈
Sesiapa yg bercadang terus ke Kundasang disyorkan ambil flight awal ke Kota Kinabalu (sama ada pagi/tengahari/awal petang). Kalau flight sampai KK lewat petang/malam sebaiknya bermalam di KK dulu, keesokan paginya baru gerak ke Kundasang 🚗 Sebab apa? 👇
2.Perjalanan 2 jam 🚗
Perjalanan KK ke Kundasang ambil masa dalam 2 jam. Mula2 akan melalui fasa jalan lurus dari KK-Tuaran-Tamparuli. Kemudian selepas melalui Tamparuli barulah memasuki fasa jalan berbukit2 hingga ke Kundasang. Sila guna waze ke Kundasang sebab signboard ke sana tak banyak. Kalau jumpa signboard pun tulis ke Ranau, boleh ikut juga sebab Ranau terletak selepas Kundasang. Biasanya jalan berbukit mulai gelap berkabus dalam jam 5.30ptg-6ptg. Tidak digalakkan memandu kepada mereka yg tidak biasa melaluinya sebab bahaya
3.Isi minyak di KK ⛽
Kalau ada yg nak isi minyak ke cucuk ATM ke solat ke buang air ke makan2 ke beli snacks ke, sila buat siap2 di area KK. Susah nak jumpa stesen minyak dalam perjalanan. Kalau terlupa jangan risau stesen minyak terakhir (kalau tak silap) ada SHELL betul2 sebelah Rumah Terbalik Tamparuli. Kalau terlupa juga, berpusing2 nanti cari minyak di Kundasang 😅Di pekan Ranau atas lagi dalam 20minit dari pekan Kundasang ada Petronas.
4.Tarikan dalam perjalanan
Apabila melalui kawasan Tamparuli bolehlah singgah Rumah Terbalik & 3D Wonder Museum betul2 di tepi jalan belah kiri. Kalau nak singgah Jambatan Tamparuli kena pergi ke arah pekan. Terpulang nak pergi tempat2 tarikan ni masa perjalanan pergi mahupun waktu pulang nanti ke KK.
5.Untuk Muslim
Selepas simpang Tamparuli nak ke Kundasang ada beberapa gerai tepi jalan kiri kanan. Tak perlu susah2 singgah ya. Gerai2 tu jual sinalau bakas ataupun babi hutan salai. Sila teruskan perjalanan ok!
6.Tempat tarikan Kundasang
Tempat2 tarikan ni jaraknya jauh2 sikit. Sebelum sampai Kundasang akan melalui Pekan Nabalu. Bolehlah singgah beli souvenirs murah2 sana berbanding di KK. Terus lagi jumpa Kinabalu Park (starting point hiking Gunung Kinabalu). Terus lagi sampai jumpa roundabout sayur Kobis situlah Pekan Kundasang. Bolehlah pergi Desa Dairy Farm, War Memorial, etc. Jangan lupa singgah Masjid Kundasang atas bukit tu dan juga gerai2 jual sayur, buah murah2 di tepi jalan tu.
7.Kedai makan 🍚 🍜
Tak banyak kedai makan di Kundasang. Ada yg suka fastfood ada KFC sana. Kalau nak cari tempat makan, roundabout Kobis tu dari KK belah kanan, ada Intan Restaurant & Hidayah Restaurant. Order nasi putih & sup panas2 memang sedap dgn cuaca sejuk2 ni. Jangan lupa try chicken wings Kundasang 👍
8.View gunung cantik 😍
Jauh2 datang Kundasang mestilah nak tengok Gunung Kinabalu kan…Gunung Kinabalu ni jelas kelihatan mulai jam 6pagi hingga 10pagi. Lebih kurang jam 11pagi gunung mulai dilitupi kabus awan. Tidurlah di Kundasang satu malam kalau tak nak terlepas peluang keemasan tu. Ada banyak pilihan hotel/homestay. Sila booking lebih awal. Best bila bangun pagi2 dalam kesejukan dapat tengok pemandangan Gunung Kinabalu. Subhanallah jatuh cinta! Di Kundasang sejukkk sangat tau! Lagi2 waktu malam dan juga waktu hujan. Menggigil2 badan 😂
9.Desa Dairy Farm 🐄 🐐
Tengok orang lain upload gambar DDF cantik2 dgn background Gunung Kinabalu, dgn ladang menghijau, dgn lembu2 comel. Tapi bila pergi nampak kabus, tak nampak gunung pun. Tipsnya pergi sana sebelum jam 10pagi. Bila DDF buka jam 8pagi tu pastikan sudah ada di sana. Nikmatilah pemandangan di sana puas2. Jangan lupa minum susu fresh yg amat sedap. Aiskrim pun sedap!
10.Tempat tarikan Ranau
Apa yg ada di Ranau?? Di situlah ada Poring Hotspring (kolam air panas, canopy walk, etc), Sabah Tea Garden, Fish Massage Kg Luanti 🐟Kundasang ke Pekan Ranau dalam 20 minit. Isi minyak siap2 di Petronas Ranau. Tempat makan pun lebih banyak pilihan di Ranau. Ok teruskan perjalanan. Dari Kundasang ke Poring dalam 45 minit. Dari Kundasang ke Sabah Tea dalam 1 jam. Betul2 sebelah simpang masuk Sabah Tea ada Fish Massage. Jangan terlepas tau! Kalau terus lagi alamatnya ke Sandakan pula!
Ok sudah puas jalan2 Kundasang bolehlah jalan2 di KK pula kan 😊
Bolehlah share dgn famili, dgn kawan2 yg plan bercuti ke Kundasang terutamanya yg pertama kali pergi. Harap dapat membantu ya 😊
*Untuk Kereta Sewa di Sabah boleh hubungi ZAHRA RENTAL & TOURS SDN BHD di talian +60102111641 / +60106665917 .🚙🚌
http://zararentalkk.com/
http://zararentalkk.com/
http://zararentalkk.com/
Kredit: AL-JANNAH HOMESTAY KK

SENARAI HOMETSAY MURAH DI KUNDASANG.

Homestay Review in Kundasang, Sabah. 🏡
Sepanjang berada di Kundasang, kami memilih 3 lokasi homestay yang berbeza memandangkan misi utama adalah ingin mengambil gambar 📸🙈 Sudah pasti kami mencari tempat yg mempunyai view yang cantik dan boleh ambil gambar sepuasnya tanpa gangguan 😝 Sis cadangkan sila datang time weekdays kerana harga homestay lebih murah berbanding weekend. Since ramai yang inbox, dm & chat, so let me share the reviews.
1. Kiram’s Village Cabin
Whatsapp/Call: 016-6950057
• Price range from RM80-RM150
(Kami ambil potato cabin RM80/night)
• View cantik, cuaca di waktu malam agak sejuk. Yang bawa anak kecil pastikan anak pakai baju sejuk tebal sikit. Kalau boleh pakaikan tebal risau nanti anak demam pulak 🤭 Tuala kena sewa RM3 ya tuan tuan puan puan. Ada disediakan tempat untuk bbq.
2. Hounon Ridge Farmstay & Camping
Whatsapp/Call: 013-8506463
• Price range from RM90-RM250
(Kami ambil Standard Double Rooms Without Balcony harga RM90/night. Bilik yang ada balkoni dah fully booked 😭) Sila book awal-awal kerana tempat ini sangat cepat full. Nak camping pun boleh ⛺
• View superb! Cantik! Buka tingkap ja terus nampak Gunung Kinabalu 🏔 Nak bbq boleh bayar RM30. Yang tak bestnya jalan ke sini agak teruk sedikit. Pastikan anda sampai sebelum hari gelap.
3. D’ Anna Villa Kundasang
Call: 014-2007955
• Price range from RM100-RM200++
(Kami ambil pyramid room RM100/night)
• View of course lagi cantik! Bilik pon cantik. Selimut pun sedap haha! Nak tengok sunrise & sunset pun tmpat ni cantik. Terletak dekat dengan Pekan Kundasang. Jalan pun ok!
Video Kundasang trip ni boleh tengok dekat sini;
https://www.facebook.com/pakejpercutianjomkesabah/videos/717022208724029/
Selain tu, ni antara senarai homestay yang boleh dijadikan alternatif. Boleh cuba hubungi no yang tertera ⬇️
• Dream World Resort: 088-888333
• Crystall Hills: 016-5846116
• J Residence: 012-8696969
• Mongolian Yurt: 019-8000201
• Marakau Cabin Lodge: 019-8312232
• Kinabalu Pine Resort: 088-3867751 / 088-389957
• H. Benjamin Residence: 016-8861925
• Sulap Homestay: 011-13154687
• Alpine D’Bayu: 014-6720324
• Bayu Senja Lodge: 017-8368220
• Rania Lovely Hut: 013-8934510
• Sinurambi Homestay: 013-8992994 / 013-8832994
• Rama-Rama Homestay: 0135481199 / 011-25141958
• Hello Kitty Homestay: 012-8281110
• Big Rock Homestay: 019-8625806 / 013-5541353
• Teratak Indah Kundasang: 014-6783074
• CT Bayu Homestay: 016-2401588
• Anjung Rehat Jamsari: 010-9477878
• Mid Village Homestay: 019-8407065
• Kinabalu Homestay: 013-3723497
• Kundasang Greenhill: 011-19576164 / 0195820394
• Cinta Villa Homestay: 019-8610202
• D’Olundus View: 088-888824 / 014-2010070
• Midori Homestay: 016-5820181
• D’Izz Lodge & Homestay: 012-8669626
• Kundasang Twin Homestay: 019-8719670
• Kundasang Inn: 088-888097 / 014-5526406
• Walai Tokou Homestay: 013-5539459 / 0198328680
• U-Merlin Resort: 088-889366
• Fairy Resort: 088-889688
• Sonny Village: 088-888161 / 088-889277
• Puncak Homestay: 019-8700616 / 019-5388820
• Almeera Homestay: 013-8718715
• Mesilau Cliffs: 016-5868352
• Sakura Villa: 016-2838536
Sebenarnya ada banyak lagi homestay yang terdapat di Kundasang dan hanya ini yang sempat saya kongsikan hasil daripada pencarian saya. Ada sebilangan besar homestay juga yang masih baru dan tidak lagi mempunyai website mahupun page. Boleh terus hubungi nombor yang tertera utk sebarang tempahan.
Yang ni pulak antara lokasi yang boleh dilawati;
• Maragang Hill
• Mesilau Highland Strawberry Farm
• Mesilau Cat’s Village
• Desa Dairy Farm
• Sosodikon Hill
• Jic Seng Nursery
• Atv Borneo Adventure
• Kundasang War Memorial
• Gerai Sayur & Buah-buahan Kundasang
• Crystal Hill
• Tinorindak Hill
• Pekan Nabalu
• Kinabalu Park
• Kundasang Mount Valley Recreation
• Bw Bus Restaurant
• Little Wonderland
• Arnab Village & Hamster World
• Ranau Rabbit Farm
• Bombon Kg Marakau
• Atv & Ranau Paragliding Park
• Sungai Biru Lohan Ranau
• Luanti Fish Spa
• Sabah Tea
• Poring Hot Spring
• Lohan Paragliding Valley
• Adenna Refflesia Garden
• Sabandar Cowboy Town
• Polumpung Melangkap View Camp Site
Untuk sewa kereta pula boleh melawat page
👉https://www.facebook.com/zahrakeretasewamurahsabah/
atau booking mudah di website www.zararentalkk.com
Share & simpan dulu kalau belum ready☺
Ok tu ja yang sempat saya kongsikan. Jika ada kelapangan pergilah jalan-jalan bawa keluarga 😝 Selebihnya boleh google sendiri 😂
Semoga perkongsian ini dapat membantu.
Sekian, selamat bercuti di Kundasang 💕
P/s: credit;
📷 by @lalavelouette
cc 👉🏼 Backpackerz
#lalawanderlust #littlekhaery #browneyesproduction
#sharingiscaring

TRAVEL KE SABAH 4 hari Complete info bajet bawah Rm450 termasuk flight!!

TRAVEL KE SABAH 4 hari Complete info bajet bawah Rm450 termasuk flight.
.
Travel dengan kawan ni best, so kami start buat plan untuk travel dekat Sabah. Bajet RM 448.50 seorang (kami pergi 4 orang), pergi ramai2 lagi syok dan murah 🤗
Include :
✅ Ticket Flight ✈️ ulang alik, beli time promo air asia (RM 180 seorang)
✅ Kereta Sewa 🚘 (RM 330 utk 4 hari) www.zararentalkk.com / +60102111641
✅ Minyak kereta (RM 32.50 seorang)
✅ Entrance fee untuk kesemua tempat (RM 20 utk seorang)
✅ Package 3 pulau (RM 50 seorang)
✅ Package Homestay di Kundasang & KK (RM 460 utk 3 mlm) cik laila +60164154978
Exclude :
1. Makan 🍽 (main melantak je 🤣)
2. Ole2 🛍
Itinerary
📍Day 1
🚶Pick up car rental form Airport (KKIA) jam 1PM – sangat berpuas hati 👍dengan service dan harga yang diberikan (Sam, +60102111641) zahra rental
– Breakfast 🍛
🚶🏻‍♀Kinabalu Park, Mount Kinabalu ⛰ (view sangat cantik dapat tgk gunung dgn jelas + sejuk ❄)
🚶Poring (tiket masuk RM 3 seorang)
🚶Sabah Tea 🌱tiket masuk free, best sbb dpt tgk teh diproses)
🚶Luanti Fish Massage 🐟 (tiket masuk RM 10)
🚶Dinner 🍲
🚶Check in di Oppa 28 🏠(RM 120 per night)
📍Day 2
🚶Check out dari Hotel 🏠
– Breakfast 🥪
🚶Desa Cattle Dairy Farm 🐄 (tiket masuk RM 5 seorang)
– view dkt sni cantik sgt, tdk prlu ke luar negara 🇳🇿, produk tenusu fresh & sedap 🤤
🚶Kundasang War Memorial (tiket masuk RM 3 seorang)
🚶Pekan Nabalu
🚶Salut kelapa bakar 🥥 + lokan bakar 😍
🚶Check in Homestay Lido 4 Season 🏙 (RM 300 utk 2 mlm)
– kemudahan yg disediakan lengkap, dapat memasak, kslmtn trjamin, dpt mndi dkt swimming pool 🏊
– dan yg plng best ada kwsn trbuka utk BBQ 🍢🍗
– blh ctc Cik Laila +60164195917
📍Day 3
🚶Kota Kinabalu Tour 🏖 (Island Hop
🚶Pick up to jetty for trip to Island Hoping 🏝
– Pulau Sapi, manukan & Mamutik
🚶Pasar Philipin (jewellery shopping) 🛍
🚶Imago shopping mall
🚶Tanjung Aru Sunset 🌄
🚶Dinner seafood 🐟🦑🦐🦀(Todak)
🚶Bukit Bendera (view bandar kk 😍🌃
📍Day 4
🚶Check out 🏙
🚶Cultural House 🏤
🚶Cocoa Boutique Sabah 🍫
🚶Return kereta sewa (service sewa cenggini 👍, highly recommended 🤩)
Thank you and goodbye Sabah 👋👋😫🤧, till we meet again 😘🌹
#melancongkesabah #kundasang #kotakinabalu #keretasewakotakinabalu #carrentalkotakinabalu #keretasewabajetkk #sewavankotakinabalu #sewabezzamurahkotakinabalu
#homestaysabah